כיצד מתבצע חישוב שטח הנכס לארנונה?
תחשיב שטח הדירה לצורך חישוב גובה הארנונה עשוי להשתנות בין רשויות שונות, בכפוף לתקנות עזר עירוניות.
ניתן למצוא מספר שיטות חישוב שטח ארנונה, דוגמת:
חישוב נטו-נטו- מדידה ותחשיב המתייחסים לכלל שטח הנכס לרבות שטחי קירות פנים וללא תוספות, מרפסות ושטחי חוץ, מחסנים וחניות.
חישוב ברוטו- חישוב כולל של כלל שטח הדירה לרבות מרפסות והצמדות אחרות.
חישוב שטח פלדלת- מונח שגור המתאר את מדידת כלל השטח התחום מעבר לדלת הכניסה, לרבות מחצית משטח הקירות המשותפים עם דירות צמודות ושטח הקירות החיצוניים במלואם.
חשוב לציין כי בסמכות הרשות לקבוע את שיטת החישוב הנהוגה בשטחה עבור כל סיווג (נכסי מקרקעין לדיור, נכסים עסקיים, תעשייה וסיווגים נוספים), ולכלול או להחריג חניות פרטיות, שטחי מחסנים מוצמדים לדירה בטאבו, מרפסות פתוחות ומקורות, שטחים משותפים ואחרים. יחד עם זאת, הרשות אינה יכולה לחייב כל תושב בהתאם לעולה על דעתה- ומחויבת בהצגת שיטת מדידה וחישוב אחידה החלה על כלל התושבים.
האם יש דרכים להוזלת ארנונה?
העלות הכבדה של מס הארנונה מביאה רבים לבחון את הסוגייה ואת האפשרויות הקיימות להפחתת התשלום. חשוב לדעת כי הרשויות המקומיות נוהגות מדיניות מקלה ומתן הנחות בארנונה לאוכלוסיות מסוימות דוגמת: מיעוטי יכולת, חד הוריות, בעלי נכות וכדומה. ככל שאינכם משתייכים לאוכלוסיות האמורות, הכלי המרכזי להוזלת הארנונה הוא באמצעות מודד ארנונה מוסמך– לבחינה ולאימות שטח הדירה בפועל אל מול זה המצוין ברישומי הרשות.
פער כזה אינו נדיר, ובמקרים רבים הזמנת מודד מוסמך לביצוע מדידות ארנונה באופן פרטי, יוליד לא רק את הפחתת החיוב הקבוע, כי אם גם החזר רטרואקטיבי שעשוי לעמוד על אלפי שקלים ויותר.
מרבית הרשויות המקומיות מבססות את התחשיב על רישומים שנקבעו עם הפקת היתר האכלוס, תכניות אדריכליות שהוגשו לה, או מדידות מדגמיות שבוצעו באמצעות רחפנים ושיטות למדידות חוץ, ללא כניסה אל הנכס ומדידה פרטנית ומדויקת. מדידות אלו עשויות להוליד טעויות רישום וטעויות תחשיב, שבאופן מפתיע תמיד ישקפו את טובת הרשות ולא את טובת התושבים.
חשוב לדעת כי כל ניסיון לערער על גובה הארנונה חייב להיות מבוסס על נתוני מדידה עדכניים כפי שנקבעו על ידי מודד מוסמך, ולא ניתן לבסס את טענת הערעור ללא אסמכתא והוכחת חיוב המבוסס על תחשיב גבוה יותר של שטח הנכס. כמו כן, הרשות לא תשלח מודד מטעמה לצורך זה, ורשאית לבסס את החיוב על הנתונים המצויים בידה.
איך מגישים ערעור על תחשיב ארנונה
ערעור על תחשיב ארנונה עודף המבוסס על נתוני מדידה שגויים ניתן להגיש בהליך הבא:
- בחינת גודל הדירה הרשום ברשות המקומית באמצעות חשבונות הארנונה השוטפים של הנכס.
- הזמנת מודד ארנונה לביצוע מדידות דירה לצרכי ארנונה. חשוב להזמין מודד ארנונה מוסמך בעל רישיון מדידה בתוקף, אשר מכיר את תקנות העזר העירוניות ואופן התחשיב הנהוג.
- קבלת מסמך רשמי הכולל את נתוני המדידה והיקף המ"ר הכולל של הדירה לצרכי ארנונה, בחתימה המודד.
- ככל ויימצא פער וחיוב בגין היקף שטח גדול יותר, ניתן לפנות בכתב אל מנהל מחלקת הארנונה ברשות, ולהגיש השגה על החיוב העודף. מומלץ לבדוק בשלב זה מתי עודכן התחשיב ולכלול בבקשה גם דרישה להחזר רטרואקטיבי, לתקופה המותרת בחוק לעניין זה.
- למסמך ההשגה יש לצרף את נתוני המדידה בחתימת מודד ארנונה.
- ככל ותתקבל תשובה חיובית מן הרשות לתחשיב מחודש ולהחזר במקרה הזכאות, יש לשמור את האסמכתאות ולוודא ביצוע בחשבונות הארנונה הבאים.
- היה וההשגה נענתה בשלילה, ניתן להגיש בקשת ערר לוועדת הערר המהווה סמכות החלטה לעניין זה, וכוללת נציגי ציבור שאינם עובדי הרשות.